Det finnes i hovedsak 2 typer filterbeskyttelse på solkremer – fysiske/ mineral filtre og kjemisk/ syntetiske filtre i økologiske solkremer vil det normalt være fysiske filtre eller en kombinasjon av filtre med hovedvekt på mineralfilter.
Fysiske filtre inneholder aktive mineralingredienser, som titanium dioksid og zink. De legger seg utenpå huden og reflekterer vekk de skadelige UVA og UVB strålene.  Viktig at filtrene er non-nano så de ikke trekker inn i huden eller løser seg opp i vann og skader akvatisk miljø.
De syntetiske filtrene som benyttes i dag er for det meste oxybenzone*, avobenzone, octylmethoxycinnamat, octocyrelene, octisalate, homosalate,, octysalate og oxtinoxate*. Disse kjemiske filtrene trekker inn i huden og absorberer UVA og UVB strålene, omdanner strålene til varme via en kjemisk reaksjon, og frigjør deretter varmen fra huden. Så rett og slett en kjemisk absorbering.
* Per i dag forbudt fra salg på Hawaii etter studier som viser direkte link til ødeleggelser av korallrev samt korallbleking.
Fordeler med fysiske filtre
 • Beskytter effektivt mot både UVA og UVB stråler
 • Gir omgående beskyttelse så fort de er påført
 • Bra for sensitiv hud, mindre sannsynlighet for at de svir på huden og i øynene
 • Bedre for de som har rosacea og fort blir rød i huden da mineralfiltre reflekterer vekk de varme og skadelige strålene fra huden i stedet for å ta de opp
 • Spesielt titanium dioksid tetter ikke til porene
 • Non nano mineralfiltre er ikke skadelig for korallrev og akvatisk miljø
NB! Solkrem med mineralfiltre kan være litt tykkere enn solkremer med kjemiske filtre og noen ganger må man bruke litt mer tid på å smøre kremen inn i huden. Men, det er trygt for oss og trygt for miljø.
Hvorfor bør jeg unngå syntetiske filtre?
 • Syntetisk solfaktor filtre kan øke rødhet i rosacea type hud siden UV strålene tas opp og gjøres om til varme i huden
 • Kan øke hyperpigmentering og misfarging pga overoppheting i huden som inntreffer når UV strålene absorberes
 • Kan irritere sensitiv hud
 • Er svært giftig for akvatisk miljø
  Ja, det stemmer. Syntetisk solfaktor filtre er ekstremt giftig for akvatisk miljø og korallrev?Ifølge studier hos Marine Sciences Department of the University of Ancona, Italia samt studie publisert i  American Chemical Society’s Journal of Environmental Science and Technology  så viser det seg at opp mot 14.000 tonn solkrem går ut i havet hvert år og ender opp på korallrev. Hele 10% av verdens korallrev er truet av giftig syntetisk solfaktor og solfaktor med nanopartikler.
  Så velg din solkrem med omhu.
 • Syntetiske filtre kan være allergifremkallende og hormonforstyrrende
 • Oxybenzone er et eksempel. En vanlig syntetisk solfaktor ingrediens. Den penetrerer huden – går inn i blodstrømmen – og oppfører seg som estrogen i kroppen.
  Oxybenzone er knyttet til endometriose i eldre damer og lavere fødselsvekt på nyfødte jenter.
  Eldre gutter med høyt oxybenzone nivå har lavere testosteron nivå som kan føre til signifikant lavere nivå på sperm hos voksne menn.
  Oxybenzone kan også forårsake og trigge kløende og eksemliknende allergiske reaksjoner
 • En inaktive ingrediens som finnes i mange kremer og som brukes sammen med andre syntetiske solfaktor filtre. Den ble i USA utropt til ÅRETS Allergen i 2018 av American Contact Dermatitis Society.
 • 94 er antallet solkremer som bruker denne ingrediensen ifølge EWGs rapport.
 • Hvorfor bør jeg unngå spray solkrem.Fordi Den medfører alvorlig risiko for å inhalere farlige stoffer – det er også lett å glemme områder og at det ikke dekker jevnt. Så styr unna alt som er på sprayboks. I tillegg er det lett at man sprayer ut i natur og kan skade miljø.

Følgende er hentet fra EWGs (Environmental Working Groups) oversikt over skadelige solfaktor filtre. Les mer på www.ewg.org

Navn på solfaktor BESKRIVELSE EWG Nasty score
SYNTETISKE FILTER Trekker inn i huden og tar opp UVA og UVB stråler
OXYBENZONE Tester har vist at denne ingrediensen finnes i nesten aller personer i USA. Undersøkelse foretatt av EWG.  Funnet i morsmelk. Oppfører seg som østrogen. Endrer produksjon av sperm, forbundet med endometriose hos kvinner.  Relativt høy sjans for hudallergi 8  (ouf!)
Octinoace (Octylmethoxycinnamate) Funnet i morsmelk.  Hormonliknende aktivitet, påvirker fruktbarhet, påvirker skjoldbruskkjertel og påvist endringsatferd ved dyretesting Moderat hud allergi 6
Homosalate Endrer østrogen, androgen og progesteron.  Funnet i morsmelk.  Ikke hudallergi 4
Octisalate Litt hudallergi. Trekker lett inn i hud. Brukt til å stabilisere avobenzone 3
Octocrylene Funnet i morsmelk.  Høy sjans for hudallergi 3
Avobenzone Liten sjans for at det trekker inn i huden. Ikke hormonforstyrrende. MEN, kan høy sjans for hudallergi. Ustabilt. 2
Mexoryl SX Testes av FDA.  Stabilt, små doser trekker ned i huden, 0,16%.  Ingen hormonforstyrrelser eller hudallergi.
MINERAL SOLFAKTOR Legger seg oppå huden og avviser UVA og UVB stråler
Titanium Dioxide Trekker ikke inn i hud. Ingen påvirkning på hormoner. Ingen allergi.
NB!  Nano solfaktor – kan trekke ned i huden og har ofte en syntetisk coating som gjør det stabilt.  Dette er ikke nedbrytbart.  Gå for non nano med naturlig coating.  Effektivt,  biologisk nedbrytbart, og ingen skadelige nanopartikler – hverken for oss eller miljø.  Som i Hynt Beautys dagkrem med solfaktor SPF25 – non nano mineralsolfaktor. Og alle EQ Loves solkremer.
2
Zinc Oxide Mindre enn 0,01% går inn i huden. Ingen bevist hormonforstyrrelser eller allergi.